Viljely

Luomutila Kaasalainen.

Aloitin maanviljelyni 1979 vuokraamalla 2 ha maata sokerijuurikkaan viljelyä varten. Kotitilani ostin perikunnalta 1983, peltoa oli vajaa 20 ha, viljelin silloin tavanomaisesti punajuurta, sokerijuurikasta ja rehuviljaa. Luomutuotantoon lähdin siirtymään 1995. Pinta-alani oli silloin vuokramaineen reilu 40 ha, kasveina punajuuri, rehuviljat ja vähäisinä määrinä porkkanaa, sekä lanttua. Nyt viljelen omien ja vuokramaiden kanssa reilua 170 ha:a. Kasveina 2022 oli: ruista 29 ha, hernettä 13 ha, härkäpapua 14 ha, kauraa 22 ha ja ohraa 27 ha. Loppuala on ensimmäisen ja toisen vuoden puna-, valko-apila timotei-nurmea.

Kesä 2022 oli helpompi kuin kaksi tai oikeastaan kolme edellistä. Kuiva heinäkuu tosin hankaloitti taas viljelyä, varsinkin kasvupeitteisyyden saavuttamisessa ja rikkojen torjunnassa. Herneen sato ja laatu oli keskinkertainen, kuin myös ohran, kauran ja h-pavun sato jäi heikoksi. Syyskylvöinen ruis pärjäsi taas kohtaisesti, antaen varsinkin laadullisesti hyvän sadon vaikka talvi teki pelloille aukkoja. Syksyllä 2021 kylvetty syysrypsi ei talvehtinut, vaan lohkot kylvettiin keväällä ohralle.

Syksyllä kylvin syysrypsiä 20 ha ja ruista 26 ha.

Viljelykiertoni on melkein koko luomuhistoriani ajan ollut kuusivuotinen, kaksi vuotta apilanurmea, sitten vilja, vilja, palkokasvi ja vilja+ nurmensiemen. Syysrypsiä olen kylvänyt apilanurmen jälken viljan sijaan kolme kertaa ja aion jatkossakin tehdä niin viljelykierron ajan.

Olen harjoittanut kanataloutta vuodesta 1982 alkaen, jolloin tein vanhasta navetasta häkkikanalan. 1986 rakensin broilerikasvatushallin. Luomuviljelyn myötä kanala muutettiin luomulattiakanalaksi 1997 ja broilerihalli vuonna 1999. Kananmunan tuotannosta luovuin keväällä 2016.