Viljely

Luomutila Kaasalainen.

Aloitin maanviljelyni 1979 vuokraamalla maata sokerijuurikkaan viljelyä varten. Kotitilani ostin perikunnalta 1983, peltoa oli vajaa 20 ha, viljelin silloin tavanomaisesti punajuurta, sokerijuurikasta ja rehuviljaa. Luomutuotantoon lähdin siirtymään 1995. Pinta-alani oli silloin vuokramaineen reilu 40 ha, kasveina punajuuri, rehuviljat ja vähäisinä määrinä porkkanaa, sekä lanttua. Nyt viljelen omien ja vuokramaiden kanssa reilua 160 ha:a. Kasveina 2017 oli: ruista 23 ha, härkäpapua 15 ha ja kauraa 29 ha, loppuala on ensimmäisen ja toisen vuoden puna-apila nurmea.

Keväällä 2017 tulleisiin uusiin lohkoihin sain osalle luomusiirtymäaikaan yhden vuoden lyhennyksen. Joten kaikki uudet lohkot olivat nurmella viime kesän ja pääsen tuomaan ne normaaliin viljelykiertooni pääosin keväällä 2018.

Viljelykiertoni oli aluksi pitkään kuusivuotinen, kaksi vuotta apilanurmea, sitten vilja, palkokasvi, vilja ja vilja+ nurmensiemen. Muutama vuosi sitten lähdin siirtymään viisivuotiseen kiertoon. Apilanurmea kaksi vuotta, sitten syysvilja, palkokasvi ja kevätvilja+nurmensiemen. Palasin viljelyalan lisääntymisen myötä takaisin kuusivuotiseen viljelykiertoon.

Olen harjoittanut kanataloutta vuodesta 1982 alkaen, jolloin tein vanhasta navetasta häkkikanalan. 1986 rakensin broilerikasvatushallin. Luomuviljelyn myötä kanala muutettiin luomulattiakanalaksi 1997 ja broilerihalli vuonna 1999. Kananmunan tuotannosta luovuin keväällä 2016.