Viljely

Luomutila Kaasalainen.

Aloitin maanviljelyni 1979 vuokraamalla 2 ha maata sokerijuurikkaan viljelyä varten. Kotitilani ostin perikunnalta 1983, peltoa oli vajaa 20 ha, viljelin silloin tavanomaisesti punajuurta, sokerijuurikasta ja rehuviljaa. Luomutuotantoon lähdin siirtymään 1995. Pinta-alani oli silloin vuokramaineen reilu 40 ha, kasveina punajuuri, rehuviljat ja vähäisinä määrinä porkkanaa, sekä lanttua. Nyt viljelen omien ja vuokramaiden kanssa reilua 190 ha:a. Kasveina 2023 keväällä on: ruista 26 ha, syysrypsiä 20 ha, hernettä 29 ha, kauraa 35 ha. Lisäksi uudelle n. 17 ha:n (Sv1) alalle kylvin öljytretikkaa ja alle tulee nurmen siemenseos. Loppuala on ensimmäisen ja toisen vuoden puna-, valko-apila timotei-, sinimailas-nurmea.

Kevättyöt sujuivat helposti suotuisten säiden ansiosta. Kesäkuu oli hankala kuivuuden vuoksi, vettä tuli vain 24 mm. Heinäkuun alku on taas päinvastoin ollut todella sateinen. Syksyn -22 kylvöt talvehtivat kohtuu hyvin varsinkin ruis, syysrypsiin tuli pieniä aukkoja, joita paikkasin vain n. hehtaarin kauran paikkauskylvöllä.

Syksyn -23 syyskylvöjä suunnittelin tekeväni n. 60 ha, syysrypsiä ja ruista puoliksi.

Viljelykiertoni on melkein koko luomuhistoriani ajan ollut kuusivuotinen, kaksi vuotta apilanurmea, sitten vilja, vilja, palkokasvi ja vilja+ nurmensiemen. Syysrypsiä olen kylvänyt apilanurmen jälken viljan sijaan kolme kertaa ja aion jatkossakin tehdä niin viljelykierron ajan.