Viljely

Luomutila Kaasalainen.

Aloitin maanviljelyni 1979 vuokraamalla 2 ha maata sokerijuurikkaan viljelyä varten. Kotitilani ostin perikunnalta 1983, peltoa oli vajaa 20 ha, viljelin silloin tavanomaisesti punajuurta, sokerijuurikasta ja rehuviljaa. Luomutuotantoon lähdin siirtymään 1995. Pinta-alani oli silloin vuokramaineen reilu 40 ha, kasveina punajuuri, rehuviljat ja vähäisinä määrinä porkkanaa, sekä lanttua. Nyt viljelen omien ja vuokramaiden kanssa reilua 170 ha:a. Kasveina 2020 oli: ruista 18 ha, härkäpapua 30 ha ja kauraa 35 ha, ohraa 38 ha ja syysrypsiä 9 ha. Loppuala on ensimmäisen ja toisen vuoden puna-, valko-apila timotei-nurmea.

Kesä 2020 oli erittäin haastava. Kylvöjen jälkeen ensimmäinen vesisade tuli vasta yli kuukauden päästä, aiheuttaen esim. h-pavulla kolme kukinta jaksoa. Viljakasvustot jäivät erittäin mataliksi, jolloin rikat pääsivät vauhdilla kasvuun heinäkuulla. Sato tulee jäämään keskiarvojeni alle niin määrällisesti kuin myös luultavasti laadullisesti.

Syksyllä kylvin syysrypsiä 15 ha, ruista 9 ha ja syysvehnää 18 ha

Viljelykiertoni on melkein koko luomuhistoriani ajan ollut kuusivuotinen, kaksi vuotta apilanurmea, sitten vilja, vilja, palkokasvi ja vilja+ nurmensiemen.

Olen harjoittanut kanataloutta vuodesta 1982 alkaen, jolloin tein vanhasta navetasta häkkikanalan. 1986 rakensin broilerikasvatushallin. Luomuviljelyn myötä kanala muutettiin luomulattiakanalaksi 1997 ja broilerihalli vuonna 1999. Kananmunan tuotannosta luovuin keväällä 2016.