Viljely

Luomutila Kaasalainen.

Aloitin maanviljelyni 1979 vuokraamalla 2 ha maata sokerijuurikkaan viljelyä varten. Kotitilani ostin perikunnalta 1983, peltoa oli vajaa 20 ha, viljelin silloin tavanomaisesti punajuurta, sokerijuurikasta ja rehuviljaa. Luomutuotantoon lähdin siirtymään 1995. Pinta-alani oli silloin vuokramaineen reilu 40 ha, kasveina punajuuri, rehuviljat ja vähäisinä määrinä porkkanaa, sekä lanttua. Nyt viljelen omien ja vuokramaiden kanssa reilua 190 ha:a. Kasveina 2023 keväällä on: ruista 26 ha, syysrypsiä 20 ha, hernettä 29 ha, kauraa 35 ha. Lisäksi uudelle n. 17 ha:n (Sv1) alalle kylvin öljytretikkaa ja alle tulee nurmen siemenseos. Loppuala on ensimmäisen ja toisen vuoden puna-, valko-apila timotei-, sinimailas-nurmea.

Kevättyöt sujuivat helposti suotuisten säiden ansiosta. Kesäkuu oli hankala kuivuuden vuoksi, vettä tuli vain 24 mm. Heinäkuun alku on taas päinvastoin ollut todella sateinen. Syksyn -22 kylvöt talvehtivat kohtuu hyvin varsinkin ruis, syysrypsiin tuli pieniä aukkoja, joita paikkasin vain n. hehtaarin kauran paikkauskylvöllä.

Syksyn -23 syyskylvöjä suunnittelin tekeväni n. 60 ha, syysrypsiä ja ruista puoliksi. Heinäkuusta lokakuun loppuun mennessä satoi yli 400mm vettä, mikä on normaalista vuosimäärästä 2/3, eli liikaa. Puinnit tehtii pienissä sateen rakosissa märillä pelloilla. Syyskylvöistä onnistuin kylvämään syys-rypsiä 30ha ja syys-vehnää 10ha, mutta en yhtään ruista, siemenet jäivät varastoon, mitä ei ole tapahtunut rukiin osalta minulle pariin kymmeneen vuoteen.

Viljelykiertoni on melkein koko luomuhistoriani ajan ollut kuusivuotinen, kaksi vuotta apilanurmea, sitten vilja, vilja, palkokasvi ja vilja+ nurmensiemen. Syysrypsiä olen kylvänyt apilanurmen jälken viljan sijaan kolme kertaa ja aion jatkossakin tehdä niin viljelykierron ajan.